Asociácia výrobcov klinickej výživy

[ Přejít na navigaci ]

Stúpa význam použitia doplnkov výživy zo strany seniorov

S pribúdajúcim vekom prichádzajú často poruchy chrupu znemožňujúce konzumáciu niektorých potravín, znížený pocit smädu a chuťových vnemov. Zažívací trakt máva zníženú schopnosť vstrebávať niektoré látky. Telo tiež spotrebúva na zabezpečenie všetkých svojich funkcií menej energie (klesá kľudový metabolizmus a celková telesná aktivita).

Pokles množstva prijímanej potravy je v starobe prirodzený. O to dôležitejšia je jej kvalita. Pre staršie osoby je pritom typická skôr strava s väčším podielom cukrov (sacharidové zloženie stravy), ktoré však telu nezabezpečia všetky potrebné živiny. V takomto prípade dochádza, popri prirodzenom úbytku svalovej hmoty v starobe (sarkopenie), k odbúravaniu bielkovín, hoci tukové zásoby nemusia byť vyčerpané. V dôsledku toho veľmi rýchlo dochádza k narušeniu obranyschopnosti, zhoršuje sa hojenie, objavujú sa poruchy kognitívnych funkcií, hybnosti atď.

Popri správne upravenej a podávanej strave je vhodné starším osobám, obzvlášť pacientom s rizikovým nutričným stavom, podávať tiež špeciálne doplnky stravy. Najjednoduchšou formou je v takomto prípade popíjanie (sipping). Doplnková enterálna výživa je koncentrovaný roztok živín. Ak sa vypije naraz, môže u niekoho spôsobiť zažívacie a tráviace ťažkosti (nadúvanie, hnačka, vracanie). Preto je vhodné popíjať ho po tročkách. Nápoj lepšie chutí, keď je vychladený. Viac na www.vyzivapacientov.sk.

V súčasnosti je možnosť vybrať si prípravok s rôznymi príchuťami.

Podanie doplnku výživy navrhuje nutričný terapeut či iný člen opatrovateľského tímu. Za jeho indikáciu je zodpovedný ošetrujúci lekár.

Seniori sú skupinou osôb, pacientov, so značne špecifickými požiadavkami na výživu, ktorým obvykle nie je venovaná dostatočná pozornosť. Nedostatočná výživa sa vždy nepriaznivo odrazí na zdravotnom stave človeka.